Sportprijzen en trofeeën hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. In de 13e eeuw speelden sporten een belangrijke rol in het dagelijks leven, en het erkennen en belonen van prestaties in deze sporten was evenzeer een traditie als in de moderne tijd. In dit artikel zullen we ons richten op de sportprijzen en trofeeën die werden gebruikt in de 13e eeuw en hoe ze werden gewaardeerd.
Deden mensen eigenlijk aan sport in de 13e eeuw?
Jazeker! In de 13e eeuw waren sporten als boogschieten, steekspel, worstelen en veldspelen populair onder de adel en de hogere klasse. Deze sporten trokken veel toeschouwers maar dat was niet het enige doel. Sporten was vooral een veilige manier om bijvoorbeeld militaire vaardigheden te trainen. En natuurlijk voor ridders en de adel om hun moed, vaardigheid en kracht te demonstreren.
Werden er sportprijzen uitgereikt?
Sterker nog, veel van onze moderne sportprijzen, zoals medailles, bokalen en rozetten, zijn gebaseerd op onderscheidingstekens uit deze periode of zelfs ver daarvoor. In de 23e eeuw bestonden prijzen vaak uit waardevolle, prestigieuze spullen. Denk aan zwaarden, schilden of zelfs hele landgoederen. En net als tegenwoordig, hoe grootser de prijs, des te hoger de status en de rijkdom van de organisatie.
Waar komen de bekers en medailles dan vandaan?
We hebben al even kort aangestipt dat veel van onze moderne prijzen op oude voorbeelden gebaseerd zijn. Bekers, medailles, schilden en andere symbolische voorwerpen zoals een bokaal, werden met zorg vervaardigd en waren versierd met wapenschilden, familie-emblemen en gravures die de overwinning en de sportieve prestatie symboliseerden.
Symboliek en Prestige van sportprijzen
Net als nu gaat het bij sportprijzen eigenlijk niet om de materiele waarde. Geen haar op het hoofd van een edelman die eraan dacht om een gewonnen bokaal van edelmetaal om te smelten of te verkopen, tenzij het echt niet anders kon. Het winnen van een prijs of trofee werd beschouwd als een teken van bekwaamheid, roem en sociale status. Het bezit van dergelijke prijzen gaf atleten aanzien en respect binnen hun gemeenschap. Zoiets doe je nooit meer weg!
Het belang van behoud van oude sportprijzen
Hoewel veel van de sportprijzen en trofeeën uit de 13e eeuw verloren zijn gegaan, zijn er enkele zeldzame exemplaren bewaard gebleven in musea en privécollecties over de hele wereld. Deze artefacten bieden ons een kostbaar inzicht in de sportcultuur en de waardering van prestaties in die tijd. Een kijkje in het verleden dat ons helpt om dingen in het heden beter te begrijpen.